Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Environmental activist, founder Navdanya (India)

“De economische aders van de wereld zitten verstopt door de hebzucht van de gigantische bedrijven achter de industriële landbouw.”

 

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Een ‘groene woestijn’ met arme boeren die in de schulden zitten, dat is wat industriële landbouw volgens Vandana Shiva oplevert. Terwijl ecologische boeren die inheemse zaden gebruiken en de grond beschermen juist meer voedingsstoffen per vierkante meter leveren en een hoger inkomen genereren. Sterker nog, hun voedselproductie is twee keer hoger en hun inkomen tien keer meer dan bij chemische boeren. Volgens Shiva zitten op dit moment de economische aders van de wereld verstopt door de hebzucht van de gigantische bedrijven achter de industriële landbouw. Maar, zo zegt ze, we zullen ze onthullen en de waarheid vertellen. De echte cijfers laten zien en de corruptie blootleggen, inclusief het bedreigen van overheden.

Bouwen aan een nieuw systeem

Tegelijkertijd bouwen we volgens haar aan een nieuwe wereld. Boerderij voor boerderij, keuken voor keuken. Het wordt de bypass die nodig is. De verandering gaat lokaal plaatsvinden, binnen lokale voedselsystemen. Het moment daarvoor breekt aan op het moment dat kleine, organische boeren en burgers die zich bekommeren om democratie, voedsel en gezondheid met elkaar gaan praten. En uit die gesprekken volgt een model voor een economie die de aarde en de mensen onderhoudt. Een nieuwe brief van Mansholt moet dan ook een open uitnodiging zijn naar iedereen om mee te doen en te zorgen dat landbouw van de destructief en industrieel overgaat naar de vooruitgang en geweldloosheid van ecologische landbouw.