Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Biodynamic farmer (Netherlands) "What is the true cost of food?"

“Als we wereldwijd zouden besluiten dat er geen geld verdiend mag worden zonder economische activiteit of dienst, dan zou de wereld er heel anders uit zien.”

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De macht over beschikbare middelen als grond en de productie van die grond is in handen van een industrieel landbouwsysteem dat eigenlijk weinig met boeren en burgers te maken heeft, zegt IJzendoorn. Het voedselaanbod, zeker in de rijke landen, wordt bepaald door de industrie. Dat betekent dat we uit verschillende verpakkingen kunnen kiezen, maar niet meer de verbinding hebben met wat goed is voor de aarde en de mensen.

Er wordt voor gangbare producten te weinig betaald


Mensen moeten zich er volgens van IJzendoorn van bewust worden dat er in de industriële landbouw echt veel middelen worden gebruikt die schadelijk zijn voor bodem, plant, dier en mens. Biologische producten lijken veel duurder, maar dat is eigenlijk schijn. Er wordt voor gangbare producten vooral te weinig betaald. De maatschappelijke kosten voor de industriële landbouw, bijvoorbeeld grondwatervervuiling en schadelijke stoffen in ons ecosysteem, zouden eigenlijk ook doorberekend moeten worden. En het beleid van de overheid zou erop gericht moeten zijn om in de verre toekomst zoveel mogelijk basisvoedsel hier te produceren. Waarbij regionale systemen in Europa een kans krijgen moeten en als voorbeeld dienen voor de rest van de wereld.