Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

opposition leader, former Minister of Agriculture and Forests (Bhutan)

“Wat Bhutan kan delen, dus niet doceren, is dat ze hun ontwikkeling proberen niet ten koste laten gaan van hun leefwereld, cultuur, vrede en stabiliteit.”

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In Bhutan gaan ze volgens Gyamtsho altijd zorgvuldig om met  het milieu, met hoe ze hun land behandelen. Duurzaamheid speelde er dan ook altijd al een rol. Samen met natuurbehoud is het onderdeel van hun geloof; het boeddhisme leert in harmonie met de natuur te leven. Toen Cyamtsho minister was, hebben ze het momentum gebruikt om hier meer aandacht op te vestigen. Door wetgeving en door praktische vertalingen te implementeren.

Het is geluk dat telt

Het begint volgens hem door te dringen dat we niet langer voedsel kunnen produceren simpelweg omdat het kan. Mensen zijn meer betrokken bij wat ze eten, ze denken aan hun gezondheid. Hij vindt het belangrijk dat ontwikkelingslanden niet dezelfde fouten maken als de geïndustrialiseerde landen. De manier waarop gedacht wordt over landbouw moet veranderen. Het gaat om gezond en veilig, we willen geen voedsel waarbij overdadig chemicaliën zijn gebruikt.
Wat Bhutan kan delen, dus niet doceren, is dat ze hun ontwikkeling proberen niet ten koste laten gaan van hun leefwereld, cultuur, vrede en stabiliteit. Wat ze in Bhutan hebben bedacht is een ‘Gross National Hapiness Framework’. Een screening tool waarmee ze naar al hun wetgeving en projecten kijken om te zien of het duurzaam bijdraagt aan sociaaleconomische ontwikkeling.