Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Coordinator Slow Food (Kenya)

“Als we afwachten tot er iets gebeurt, winnen we deze strijd nooit. Multinationals hebben nou eenmaal te veel kracht wat middelen betreft. Onze kracht is het aantal mensen dat we weten te betrekken bij onze initiatieven.”

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Volgens Mwangi is werken in de agricultuur in Afrika een uitdaging, maar ook een kans. Op dit moment hebben bedrijven de controle over ons voedsel. Met als gevolg dat de boeren feitelijk slaven zijn omdat ze ieder jaar naar de winkel moeten om zaden te kopen. De enige manier waarop ze iets kunnen verdienen, is duurzame landbouw. Alleen dan hebben ze geen dure importgoederen nodig en kunnen ze zelf kiezen wat ze verbouwen, eten en op de markt brengen.

Onderbouwde keuzes maken

Het creëren van bewustwording is daarvoor het belangrijkste. Op die manier krijgen boeren zeggenschap. Dan weten ze wat er speelt en kunnen ze onderbouwde keuzes maken, volgens Mwangi. Het moet bovendien van twee kanten uitgaan; consumenten moeten beseffen waar hun voedsel vandaan komt en wie het verbouwt. De brief van Mansholt kunnen we natuurlijk naar de EU en de USA sturen. Dat zijn de grote partijen als het gaat om het maken van beleid. Maar zelf moeten we volgens hem ook een beweging starten om dit probleem te tackelen. Mensen beginnen zich langzaamaan te realiseren wat er allemaal speelt en laten een tegengeluid horen.