Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

President Slow Food International (Italië)

 

Ik zou niet één brief schrijven, maar twee. Eén naar de mensen die de wereld kunnen veranderen. Een brief waaruit ze kracht kunnen putten. En één naar degenen die onze wereld besturen. Die moeten voelen dat als zij hun politiek niet veranderen, ze de mensheid schade toebrengen.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Volgens Carlo Petrini is het hoog tijd dat iemand de visie van Mansholt vasthoudt, verspreidt en vertaalt naar de context van onze tijd. Van het nieuwe paradigma dat Mansholt in zijn brief voorstond, is volgens Petrini weinig terecht gekomen. En dankzij nieuwe vraagstukken als klimaatverandering en de problemen rondom transgenetische vervuiling, zijn we nu op een historisch moment aanbeland. Het is tijd voor verandering en daarvoor zijn twee fundamentele elementen nodig. Allereerst het begrip dat zaden nooit privébezit mogen zijn, maar algemeen bezit. En ten tweede dat lokale economieën beschermd moeten worden tegen de vrije handel, wat volgens Petrini een vorm van geweld is tegen kleine gemeenschappen.

Het zijn de kleine producten die de mensheid voeden

Volgens Petrini zet Slow Food zich in voor een ‘wereldwijde, meer menselijke voedselproductie’ en de bescherming van de ‘ware verdedigers van de biodiversiteit’ die door regelgeving worden tegengewerkt. Het gaat daarbij om kleine familiebedrijven van boeren, fokkers en ambachtelijke producenten. Een belangrijke groep; samen voeden zij namelijk nog altijd het grootste deel van de mensheid, aldus Petrini.