Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

President IFOAM Organic International (Australia)

“Er zijn nu meer mensen met overgewicht op de wereld dan mensen die honger leiden. De reden van die obesitas-epidemie is dat mensen voedsel eten dat geen voedingsstoffen bevat, alleen lege calorieën.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Op dit moment produceert de wereld 2,5 keer meer dan nodig is om iedereen te voeden, volgens Andre Leu. En, zo zegt hij, het grootste deel daarvan wordt verspild in een ontzettend inefficiënt systeem van marketing en logistiek. Waarbij het probleem volgens hem is dat de mensen die het eten het hardste nodig hebben het niet kunnen betalen en de mensen die het niet nodig hebben er teveel van krijgen.

Eenvoudige oplossing

Leu vindt dat we het voedsel- (of landbouw)systeem moeten veranderen. Ervoor zorgen dat voedsel geproduceerd wordt daar waar het nodig is, door de mensen die het nodig hebben. Binnen het huidige systeem kan dat niet. Volgens hem is de oplossing eigenlijk eenvoudig: er is niet meer techniek en onderzoek nodig, maar opleiding, training en het opschalen van projecten die goed gaan.

Opnieuw een brief sturen, zoals Sicco Mansholt deed in 1972, werkt niet. Die gaat alleen maar stoffig liggen worden. Leu is van mening dat het systeem van subsidies anders moet. Want, zo zegt hij, toen we dat bedachten, leek dat een goed idee. Maar het vernietigt de markt en alleen de rijke boeren worden er beter van, niet de arme. De focus zou dan ook vooral moeten liggen op boeren die goede ecologische methodes omarmen.