Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Scroll en ontdek The Mansholt Letter

Op 1 mei 2015 opende in Milaan de 34e wereldtentoonstelling. Onder de titel ‘Feeding the Planet. Energy for Life’ presenteerde een gelegenheidscollectief van natiestaten, multinationals en hulporganisaties de toekomst van de mondiale agricultuur, voedsel- en energievoorziening aan een miljoenenpubliek. Dit vormde voor Het Nieuwe Instituut en Slow Food de aanleiding om het project The Mansholt Letter te initiëren; een pleidooi aan de Europese beleidsmakers voor een morele voedselpolitiek en een nieuw elan voor de EU.

Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

De Nieuwe Mansholt Brief

Tijdens het Nederlands voorzitterschap van de EU kwamen alle Europese landbouwministers samen in Nederland. Tijdens deze bijeenkomst, op 30 mei 2016, werd 'De nieuwe Mansholt brief’ gepubliceerd. Deze brief, gericht aan alle Europese beleidsmakers, vormt een pleidooi voor een morele voedselpolitiek en een nieuw elan voor de EU.

Visies

video's

De wereldtentoonstelling in Milaan vormt de plek waar Het Nieuwe Instituut en Slow Food visies en inzichten verzamelen van voedselvernieuwers, boeren, wetenschappers, ontwerpers, beleidsmakers en onderzoekers van over de hele wereld. Hoor wat zij te vertellen hebben over ons voedselsysteem en hoe zij de toekomst zouden willen herschrijven.

De brief

In 1972 plaatste landbouwcommissaris Sicco Mansholt een vraagstuk op de agenda van de Europese politiek dat nu nog steeds actueel is. In een brandbrief aan de voorzitter van de Europese Unie bepleitte hij een radicale ecologische koerswijziging.

Tentoonstelling: Sicco Mansholt. Een goede Europeaan

In 2014 organiseerde Het Nieuwe Instituut de tentoonstelling Sicco Mansholt. Een goede Europeaan over de opkomst, neergang en radicale inkeer van landbouwminister en eurocommissaris Mansholt. In 2015 belicht Het Nieuwe Instituut het fenomeen van de Wereldtentoonstelling in het programma Innovation at the World Expo: 1851 – now. In het verlengde hiervan wil Het Nieuwe Instituut het achterliggende vraagstuk van de voedselindustrie binnen een maatschappelijke arena aan de orde stellen.

Never Waste a Food Crisis

Online pamflet

Op 6 oktober 2015 werd The Mansholt Letter lanceerd tijdens We Feed the Planet, een vierdaagse conferentie over de toekomst van ons voedselsysteem, georganiseerd door het Slow Food Youth Network. In Milaan kwamen meer dan 2000 jonge boeren en voedselproducenten van over de hele wereld bij elkaar voor een vierdaags congres over de toekomst van ons voedselsysteem. Journalistiek bureau Prospektor sprak namens Het Nieuwe Instituut en Slow Food met zoveel mogelijk mensen over de issues die Mansholt in zijn brief uit 1972 noemde. Van kleine boeren uit het Amazonegebied, tot urban farmers uit Detroit tot industriele producenten uit Europa. De gesprekken vormden de basis voor het pamflet ‘Never Waste A Food Crisis’.

Samenwerking Slow Food

The Mansholt Letter is een project van Het Nieuwe Instituut in samenwerking met Slow Food, een wereldwijde beweging van boeren, consumenten en food professionals met als doelstelling lekker, puur en eerlijk voedsel voor iedereen toegankelijk te maken. Slow Food programmeert op de wereldtentoonstelling in Milaan een eigen paviljoen en brengt als tegengeluid duizend jonge boeren en voedselproducenten samen tijdens het We Feed the Planet event in oktober 2015.

01/05/2015 – 30/05/2016

Expo Milano 2015, Milaan
& Het Nieuwe Instituut, Rotterdam